Korvakäytävän tulehdus ja vesi korvassa

Veden pääseminen korvaan uidessa, kylvyssä tai suihkussa voi lisätä korvien vaivoja. Joissakin tapauksissa vesikontakti voi aiheuttaa korvakäytävän tulehduksen (otitis externa), jota kutsutaan myös ”uimarin korvaksi”.

Mikä korvakäytävän tulehdus on?

Korvakäytävän tulehdus syntyy, kun ulkoiset tekijät, kuten vesi tai lika, rasittavat herkkää korvakäytävän ihoa. Korvavahan tuotanto voi häiriintyä; sitä voi alkaa erittyä liikaa tai liian vähän. Lisäksi korvakäytävän iho voi kuivua tai vahingoittua. Jos korvaan pääsee bakteereita tai hiivasieniä, iho ärtyy ja tulehtuu helposti.

Tavallisia korvakäytävän tulehduksen oireita ovat kutina, korvakipu, alentunut kuulo, kyhmyt ja joskus eritteen valuminen korvasta.

Korvakäytävän tulehduksen riskiä lisäävät tekijät

Korvakäytävän tulehdukseen on monia syitä, mutta yleisesti ottaen tulehdusriski kasvaa, kun korvakäytävään pääsee bakteereita ja likaa, esimerkiksi uidessa, hiuksia pestessä, hiuskiinteen mukana, likaisen ilman välityksellä, tai jos korvaan työnnetään esineitä. Muutamia tavallisia tilanteita ovat:

  • Runsas uiminen/kylpeminen, esimerkiksi lomalla
  • Useasti tapahtuva uiminen ja suihkussa käyminen, esimerkiksi uimaharjoituksissa, sukeltaessa tai urheiluharrastusten jälkeen
  • Korvakuulokkeiden käyttäminen, kuulokojeen tai korvatulppien käyttäminen
  • Pumpulipuikkojen tai muiden esineiden työntäminen korvaan

Mitä voin tehdä itse estääkseni korvakäytävän tulehduksen syntymisen?

Korvat kannattaa suojata vedeltä, pesuaineilta ja hiuskiinteeltä. Uinnin ja kylvyn aikana voi käyttää korvatulppia korvien suojaamiseen. Useasti suihkussa käyvät voivat harkita korvien suojaamista suihkumyssyllä. Korvien kaivelua sormin tai millä tahansa esineellä, kuten pumpulipuikoilla, tulee välttää. Korvakäytävän ihon hoito ja pehmeänä pitäminen auttaa pitämään korvat terveinä.

Korvakäytävän tulehduksen hoitoon

Puhtaat ja terveet korvat

Apteekista