Miten korvavaha muodostuu?

On myytti, että korvavaha olisi likaa. Päinvastoin, korvavahan erittyminen on täysin normaalia ja edellytys korvan normaalille toiminnalle

Mitä korvavaha ja korvavahatulpat ovat?

Korvavaha muodostuu ihon rauhasissa korvakäytävän ulommassa osassa. Korvavaha koostuu talista, hikirauhasten eritteestä sekä ihohiutaleista. Vaha on hieman hapanta. Korvavahan väri ja kovuus vaihtelevat yksilökohtaisesti; vaha voi olla pehmeää tai kovaa, keltaista tai ruskeaa.

Mihin tarvitaan korvavahaa ja mikä sen tehtävä on?

Korvavaha on korvakäytävän luonnollinen suoja, voiteluaine ja  puhdistusmekanismi. Se muodostaa vettä ja likaa torjuvan kerroksen korvakäytävän iholle. Terveessä korvassa vaha kulkeutuu ulos korvakäytävästä sitoen mukaansa likaa ja bakteereita. Lisäksi vaha suojaa ja pehmentää korvakäytävän ihoa, vähentää ihon kuivumista ja estää bakteereiden kiinnittymistä iholle.

Pitääkö korvavaha poistaa?

Korvavahaa ei pidä poistaa korvakäytävästä niin kauan kuin siitä ei ole haittaa. Jos vahaa näkyy ulkokorvassa, sen voi poistaa pehmeällä paperilla. Vaha on tärkeä ja luonnollinen osa korvan toimintaa. Korvakäytävän kaivelu häiritsee vahan luonnollista ympäristöä. Siksi korvavahaa ei tavallisesti pidä poistaa korvakäytävästä.

Apteekista